Salam...Mm...tgh minum ptg ke?
lama tak update blog ni...hahaha bln cuti-cuti malaysia sbb cuti sekolah dah mula...tapi awal-awal cuti ni kenela rajin ckit coz bnyk keje kene settle utk thn dpn 2012...
Mm rase hati nk gak jalan2..ye la sbg pendidik ni nmpk je mcm bnyk cuti...tp tak sempat pn nk berjalan...syukurla masa keje 9 jam guru dimansuhkn...klu tak mau pengsan mak guru ni...hehe...time ksh ye...
Well, mase cuti ni la nk rebut peluang baking2 kt kitchen...ye la...pas sume keje settle rasa lega nk membaking kn...hehe...sbnrnye smlm wat kek ni tp tak sempat nk share..sdap n lemak je rasa cheesecake ni...ok mari kta jln2 tgk resepi yg sy tambah sdikit bhn nye hehe
Cheesecake with choc chip
Sumber: Ryo
Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa kopi & original-lebih kurang 600 g (sy guna jenama Munchy's)
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Sediakan loyang berukuran 9x9
2 bungkus biskut marie perisa kopi & original-lebih kurang 600 g (sy guna jenama Munchy's)
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Sediakan loyang berukuran 9x9
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak
Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak
Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
sy tambah choc chip di atas setiap lapisan cheese bcoz i luv choc...hehe
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu...sy tambah lg choc chip di atas haha
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu...sy tambah lg choc chip di atas haha
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
ok dh boleh mkn..remember plz recite Bismillah...
Slmt mencuba...mm Sharing is caring....
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.