Tuesday, December 13, 2011
My Pop Cake..:)
Salam...
Lama dah tak post n3 kt cni...busy ckit...weekend pn penuh dgn jemputan & majlis berkhatan si kenet...
Sebenarnya teruja sgt nk buat pop cake yg dok keluar kt WHI TV3 mggu lps...bla tgk cara nye trus je google kt you tube sbb mase on tv tu dh separuh jln dh siaran tu so teringat la kt makcik you tube...tgk punye tgk berulang kali jd dptla cara nk buat...mm sdap gak n cute...blh jd door gift ni...da sape nk tempah...oiii blh pengsan...hehehe
Oleh krn kemalasan yg ketara slps majlis adik so p bli je cheesecake kt bakery shop...Klu tak pki c/cake pn xpe...leh gune ape2 cake je...if korg buat cake tp tak abis so blh transfer jd pop cake..
POP CAKE
Bahan:
1/2 cheesecake / kek biasa (potong dua dan geser antara satu sama lain smpi hancur)
2 sd bsr cream cheese(nk bg kek melekat antara satu sama lain klu guna sebiji kek msti gune 150g)
Coating:
8 baris Compound Dark chocolate (sy gune van houten)
1/4 butter
sparkling(sy gune Hundred & Thousand cake deco brand Kijang)
Lollypop stick(sy gune bamboo stick sbb tak jumpe l/pop stick)
Polyfoam/polystrin(boleh bli kt florist or kdai jual bunga hiasan)
Cara:
Pukul cream cheese (klu pki kek biasa kene tambah icing sugar dlm 50g utk sebiji kek).
hancurkn kek dan masukkan cream cheese tadi.
Gaul sebati dan bulat2 kan sebesar saiz ping pong.
cairkn separuh coklat.
Celup stick dlm ukurn 1/2 inci ke dalam coklat yg dicairkn dn cucuk ke tgh bebola cake td..
Kemudian masukkan dalam peti ais at least 2 jam..
Cairkan dark coklat (steam bath).
Bila pop cake dah keras - celupkan dalam dark chocolate, ketuk2 perlahan pd tgn utk buang lebihan coklat dan trus sprinkle dgn gula hiasan td
Cucuk stick atas polystrin/ polyfoam biar coklat mengeras sementara nk buat yg lain
Buat sampai habis.
Masukkan dalam peti ais sebentar sebelum dihidang
hasilnya....
Slmt mencube...Remember, Sharing is Caring...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.