Sunday, December 18, 2011

Rain & Blueberry Marble Bread...



Salam...
Hujan nampaknya turun di sana sini...Ramai yg bimbang..terutama kepada mereka yg tgl di kawasan rendah & berisiko dilanda banjir..Namun perlu diingat bahawa hujan adlh rahmat dariNya...Tanpa hujan tak mungkin segala hidupan boleh trus hidup di atas muka bumi...Cuma hope tak banjirla kali ni...

Cuba imagine, klu kta tersesat di kawasan yg tandus dan asing bg kta...tentu kta mengharapkan hujan turun utk trus hidup sblm diselamatkan btl tak?hehehe...pesal la smpi panjag lebar penerangan hujan ni...mgkn sbb cuaca yg sejuk ni...nyaman je kn smpi perut pn tak tertahan berlapar...

Actually disebabkn hujan ni la husband dok ajak meroti a.k.a yuk buat roti...ye la nk kuar pn hujan sepanjang hari kn....kain pn tak kering...segala nya la...ish boleh pulak citer lg pasal hujan ni...okla hari ni wat roti blueberry versi marble...disebabkn dh tak tau nk wat pe so layankn gak la pe yg husband nk wat...

anyway best gak la coz first time hubby beria nk kneading..hahaha...tak taula nape yek...tp kn serius menguli ni mcm exercise gak... coz lum dpt nk bli BM lg...Ok jom kta tgk mcm ne nk wat...resepi ni amik dr Mamafami coz teruja sgt tgk gambo roti2 beliau...beliau sgt kreatif, mm kt sini sy gune basic resepi bread beliau dan tambah blueberry filling..rase sia lemak manis, sdap sgt...half lg sy & hubby wat roti manis tp tak sempat snap pic nye..huhu coz nk kemas2 g KL sok...hehehe

Tgk tekstur roti ni lembut sgt..mmg best mkn tgh panas bila waktu  hujan2 ni:)

Bread:
Source: Mamafami
500g bread flour/tepung roti
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast
2 tblespoon bluberry paste
1 teaspoon colour (i use pink)

(B)

250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)

80g margarine

(D)

Coarse sugar to sprinkle

Method :

1. Campurkan semua bahan (A)
2. Masukkn (B) ke dalam bahan (A) and uli sehingga mnjd doh.
3. Tambah bahan (C) sampai jd doh yg licin.
sy bahagi 2 bhgn:-1 doh biasa & 1 doh sy tambah blueberry paste

4. Biarkn doh kembang for 30 - 40 minutes.
5. Tumbuk dough utk kuarkn udara.
6. Sy bahagi 2 bhgn:-1 doh biasa & 1 doh sy tambah blueberry paste & warna pink.
7. Canai doh biasa & letakkn doh bluberry  kedalam doh biasa dan lipat utk cover doh blueberry. Jdkn doh blueberry mcm inti...Potong 3 tp jgn smpi putus dan wat tocang...
8. Biarkn selama 40 minutes - 1 hour.
9. Bake till golden brown pd suhu 180'c selama 30 minit. 
Sharing is caring...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.