Monday, March 12, 2012

Chocolate, chocolate & chocolate cake with chocolate ganache



Salam....hai semua, sekarang ni cuaca mmg tak menentu...sekejap panas & sekejap hujan...macam-macam yg berlaku...tanah runtuh, banjir...ribut & segala bagai bencana alam...kat jalan mmg banyak sgt kereta almaklumlah dah mula cuti sekolah jd ramai yg mengambil kesempatan utk meluangkan masa bersama keluarga di kampung....apa2 pn hati2 di jalan raya...pandu cermat jiwa selamat...Bagi yg baru dpt baby terutama dik Ct Suraya...Tahniah ye dik...pas ni doakan akk dpt twin ye..hehe

Mm bagi Nurul...cuti kali ni tak mcm cuti sekolah b4 ni...en suami kena p kursus maka terbatal la sgl perancangan kami berdua utk berjalan-jalan bersama...sampai hati pihak yg bertanggungjawab menghantar en suami p kursus kt sana...kami ni dhla dok jauh, mm ape nk buat sbg isteri solehah kenela faham kn tugas suami...huhuhu...(masuk bakul la plak...)Mm gmbr ni pn tak bpe cantik coz slalu en suami yg amik, ni wat sndiri plus takde mood...huhu...sabar ye hati...Allah tu Maha Mendengar...

Haha...sbb dh xda mood nk wat keje lain maka terhasillah chocolate cake ni...siap wat ganache ia lg tu...keknye ringan dan mmg tak mengecewakan...Ganache Chef Amir ni mmg power & terbukti sdap cume kali ni Nurul tak letak sirap glukos...tp ttp sdap & yummy...klu letak tentu lebih power kira super power la:)

Sebenarnya mmg teruja bila tgk ganache atas kek Chocolate Nutella Kak Ita Masam manis, tu yg terus cube...Nasib baik en Suami ok je bila diajak teman p bli bahan nk buat kek ni...lagi satu mmg teringin sgt nk rase ganache yg dibuat sendiri cume gambar & penghasilan kek ini tak sehebat kak Ita...klu nk tgk yg the best leh la p blog Masam manis ni...Kak Ita izinkn dik nurul share resepi akak yg sdap tu kt cni ye...tq Kak Ita...



semasa pembikinan...so yummy la...

Chocolate cake:
Sumber: Pn Azlita Masam Manis

Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula castor

Bahan B

4 biji putih telur
100 gm gula castor

Bahan C

95 gm tepung
15 gm serbuk koko

Bahan D

70 gm mentega dicairkan
Mentega cair mestilah panas
Boleh juga gantikan dengan minyak sayuran

Panaskan oven pada suhu 180 C

Sediakan loyang ukuran 8 inc
Griskan loyang (Nurul tak alas dgn baking paper sbb Nurul guna silicon mould yg nurul bli same dgn Kak Bentarti hehe...)


Pukul bahan A hingga ringan dan gebu

Putar putih telur hingga kembang atau berbuih.
Masukkan gula castor dan pukul lagi hingga kental & mcm bertanduk bila diangkat
Campurkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kaup balik hingga sempurna.
Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko dan kaup balik dengan rata.
Masukkan mentega cair dan kaup balik sempurna

Tuangkan adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 180C  selama 25 minit atau sehingga kek di bakar sempurna.



Cara Buat Ganache:

Bahan Ganache Coklat (Nurul wat separuh adunan)
300 gm krim tenusu ~ whipping cream
30 gm sirap glukos~ boleh didapati di kedai jual bahan kek (Nurul tak letak sbb tertinggal kt umah En Suami)
500 gm coklat gelap ~ hiris halus
2 sudu besar Nutella ~ Nurul tak letak

20 gm butter ~ 

Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap
Kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya
Tambahkan Nutella dan butter
Kacau hingga adunan licin dan berkilat

Tuang atas kek bila kek dah sejuk & letak ape2 yg korang suka....



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.