Thursday, November 29, 2012

My Pavlova...

Salam gang...

Sebenarnye teringin sgt nk rasa manisan ni..lg plak pas tgk kt Masterchef ke-2...Finally, Alhamdulillah dapat buat & rasa keenakannya...


Yang ni pula base pavlova ni slps dimasak...warna coklat ni effect drpd esen vanila...tp klu nk putih jgnla ltk esen ye gang...

 Mm...dap kn...dap...dap...

Luar dia da lapisan yg ala2 crunchy tp tak sangat... dlm dia mcm kenyal mcm mashmallow pn da...mcm tekstur gula kapas pun da...mmg best...hehe


Dessert ni senang je nk buat cuma bla time bakar yg lama sbb mkn masa 1 jam 20 minit...oooiii...cik Bedah mesti x sabo kn nk tggu lame tu...apa lagi yg tukang buat...sampai ngencess..Nurul amik resepi ni drpd blog DTS milik Che Mat Gebu a.k.a CMG...tapi nurul wat setengah je sbb mkn 2 org..hehe..manis tuuuuu...so pepandaila korang agak kemanisannya kn

Bahan2:
2 biji putih telur shj
1/2 cawan gula kastor
1 camca besar tepung jagung
1 camca teh cuka makan (sy ganti dgn perahan lemon)
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, abaikn ok)

Topping:
1/2 cwn Whipping cream (klu malas guna whipping cream yg dh siap je)
1/2 sudu teh gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
(pukul 3 bhn di atas hingga kental)
buah2an klu leh yg masam la sbb base dia dh manis...cth: mangga, anggur, plum, strawberry, rasberry,kiwi dll

Cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm menggunakan pensel, (nurul just tekap belakang mangkuk ;))  kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova .Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Kira klu terbalikkan mangkuk tu adunan tu x jatuh la..
  3. Masukkan perahan lemon dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul (guna spatula). 
  4. Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel...(sila rujuk ke blog DTS di sini.).
  5. Masukkan ke dalam oven, turunkn suhu menjadi 130C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven (buka sedikit pintu oven). yg ni Nurul ubah ckit ikut kesesuaian oven Nurul yg biasa2 je tu...
  6. Bila dah sejuk, ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.