Tuesday, October 25, 2011

Oh Shepherd Pie...:)

Salam & selamat malam yang indah...
hari ni cuti bg org yg diberi cuti la..hehehe jgn jeles ye...tak baik utk kesihatan hati:)
Sebenarnya hari ni tersangatlah boringnye dok meriba tgn jek....
jd utk menghilagkn kegiatan meriba tgn tu maka kaki pn mula melangkah ke dapur tgk pe yg blh dibuat...Tiba2 teringat pie kt blog ni http://resipicitarasawan.blogspot.com/2011/10/shepherds-pie.html
Mmg sdap...trime ksh ye Kak Wan krn share resepi yg best ni...Mm sy brmula dgn fridge...mmmmm...da slice cheese..fresh milk...mmm...brokoli, kubis bunga pn bnyk...carrot pn da lagi...tomato pn msh segar...blh rasenye ni....kt rak da bnyk bawang bsr, kentang pn ada..
Bila pandang ke a tepi tingkap wah...daun parseli pn banyk dan segarnye...okay..blhla nk wat...................SHEPDERD PIE...mm btl ke ejaan ni...x kirala tu hehe, ok kta tgk bhn2 nye ye...resepi nye sy da ubah skit ikut selera sy:)




Bahan2 Inti::
 Daging Kisar (sy gune Pak Ramly nye brand)
4 sudu bsr Cili Kisar (sy gune jenama MAZ)
sebiji bwg bsr (potong dadu)
sebtg carrot
brokoli
bunga kubis
5 biji tomato(4 bj sy celur,buang kulit & kisar halus)
blh jek klu nk gune sos prego
1 bj lg potong dadu
6 cendawan butang dihiris(sy gune Ayam brand)
2 sudu bsr butter(sy suke buttercup)
paprika & sehelai bay leaf
garam secukup rasa

lapisan atas:
5 bj kentang 
3 sudu bsr fresh milk
a slice of cheese(sy gune cheesdale tp klu da mozarella lg best)
black pepper

Cara2:
1. Tumis bawang besar guna butter smpi naik bau kemudian masukkan cili kisar.
2. Apabila cili dh msk masukkn daging kisar n goreng smpi daging masak.
3.Masukkn tomato kisar, sos tomato n gaulkn, masukkn semua sayur td..tambah paprika & garam .

4. Kentang dikupas kulit, rebus(jgn lupe ltk sedikit garam hehe) n lenyek
5. Gaulkn kentang td dengan fresh milk, cheese & sedikit black pepper.
6. bla dah siap masukkn inti ke dalam bekas yg telah dilenser dgn butter.
7. Tutup dengan kentang lenyek td sbg lapisan atas mcm ni.
8. Pas tu ltk cheese mcm ni or mozarela yg diparut...
9. Bakar pd suhu 200'C selama 30 - 35 minit

haha...bekas 1, bekas ni bekas pyrex sblm bakar

bekas 2...yg atas tu keju..







yg ni pas bakar...yummylicious..
soooooo yummy..yg ni sy bg jiran sblh coz teringat si kecik Ain...hehe dap..dap katanya:)
mm yg ni terover baked lak...haha

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.